‘We geven een eigen draai aan de voorleescursus’

Voorlezen moet vooral een bijzonder moment zijn, vindt Tinie Lebens. Onlangs startte ze met de voorleescursus voor de voorleescoördinatoren van Peuterspeelzaalwerk Voerendaal. De allereerste reacties van leidsters: inspirerend en zin om ermee aan de slag te gaan!

De eerste cursusavond werd er voornamelijk kennisgemaakt. “Iedereen koos een boek als persoon en één als pedagogisch medewerker. De keuze van een boek zegt al heel veel over iemand. Ook hebben we tijdens die eerste avond heel veel boeken bekeken, er zijn zoveel verschillende prenten- en voorleesboeken. Verder gaan we in de cursus onder andere aan de slag met de sfeer rondom het voorlezen. Als kinderen zich emotioneel veilig bij je voelen, zullen ze helemaal opgaan in dat voorleesmoment. Waarom voorlezen zo belangrijk is? Voorlezen vergroot de woordenschat,” legt Tinie uit, “het bevordert de fantasie, opent nieuwe werelden, dus maakt je wereld groter en het is een knus en gezellig moment. Wist je dat door vijftien minuten voorlezen per dag kinderen er duizend woorden per jaar bijleren? Als kinderen regelmatig worden voorgelezen, raken ze ook vertrouwd met boeken, weten ze na verloop van tijd hoe ze ermee om moeten gaan, kiezen ze later sneller en gemakkelijker een boek om te lezen en hebben ze er ook plezier in.

Tinie heeft haar eigen bedrijf Prostepp en biedt het onderwijs, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, bibliotheken, verenigingen en het bedrijfsleven advies, coaching, ondersteuning en projecten op het gebied van educatie, taalontwikkeling, leesbevordering en pr en communicatie. Voor de cursus gebruikt ze een methode van stichting Kunst van Lezen. “Maar ik geef mezelf daarin wel de nodige vrijheid en ook leidsters kunnen onderwerpen aandragen. We geven een eigen draai aan de cursus. Samen met de leidsters ga ik tijdens de drie cursusavonden op zoek naar nieuwe manieren om een boek te presenteren en voor te lezen en borduur ik voort op de kennis en ervaring die er al is. Maar wat ik vooral probeer te benadrukken is dat voorlezen een gezellig en speciaal moment is. Pak niet alleen maar dat boek en begin, maar maak het spannend, bijvoorbeeld door een handpop te gebruiken of een koffertje waar iets in zit. Lezen is allereerst heel fijn en de rest is mooi meegenomen.”

Reageren is niet mogelijk