Van cijfers op papier naar rollenspellen in de poppenhoek

Ze deed de HAVO, daarna MEAO en werkte als boekhouder en salarisadministrateur bij eenaccountantskantoor in Heerlen. In 2011 maakte Bianca Grooten (43) een carrièreswitch. Allereerst werkte ze als vrijwilliger in de peuterspeelzaal in Klimmen, later studeerde ze SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) en deed ze onder andere een cursus Speelplezier. Het bracht haar terug in Ransdaal, in het gebouw waarin ze als 4-jarige zelf de kleuterschool bezocht. “Wel grappig eigenlijk”, lacht Bianca, “maar wel heel leuk.”Bianca Grooten

Bianca Grooten

“Ik herinner mij eigenlijk weinig van mijn kleuterschooltijd”, gaat Bianca verder, “bij vlagendingen zoals juffen, kinderen, gebeurtenissen. Wel heel leuk om terug te zijn in het gebouw waar mijn eigen schoolloopbaan begon.” Door haar kinderen kwam Bianca met het peuterspeelzaalwerk in aanraking. “In Klimmen zocht men vrijwilligers. Eerst heb ik een bestuursfunctie vervuld als penningmeester. Daarna ben ik ook als vrijwilliger in de peuterspeelzaal gaan werken. Als vrijwilliger mocht ik samen met de leidsters starten met de cursus Speelplezier, de methode waarmee we als VVE-zaal ( Voor- en Vroegschoolse educatie) werken. Dat beviel zo goed, dat ik in 2009 de opleiding SPW ben gaan doen. Met mijn werk als boekhouder ben ik gestopt en sinds 2011 werk ik als leidster bij peuterspeelzaal Ransdaal. Het is heel ander werk, maar veel leuker. Ik heb geen moment spijt gehad van de switch.”

Kunstenaar
En dan te weten dat Bianca na de HAVO graag naar de kunstacademie was gegaan. “Maar omdat ik een vroege leerling was, moest ik een jaar zien te overbruggen. Daarbij werd deze keuze bij mij thuis ook niet echt gestimuleerd. Tegenwoordig teken en schilder ik alleen nog in mijn vrije tijd. Ik heb achteraf geen spijt gehad van mijn keuze want het kunstenaarsbestaan kan veel onzekerheid met zich mee brengen. Bovendien kan ik in mijn huidige werk ook voldoende creativiteit kwijt.”

 Ontwikkeling
“Wat ik zo mooi vindt aan het werken met peuters? “Peuters zijn heel open en eerlijk. Alledaagse dingen kunnen nog heel bijzonder en vermeldenswaardig zijn. Zo vertelde een peuter een keer: Juf, weet je, mijn papa heeft geen kleren aan als hij onder de douche gaat.’ Daarnaast maak je als peuterleidster van heel dichtbij de ontwikkeling van het jonge kind mee. Een kind tussen de twee en vier jaar maakt een hele grote groei door op alle ontwikkelingsgebieden: de taalontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling. Na twee jaar peuterspeelzaal is de peuter is al een stuk zelfstandiger; een echte kleuter die klaar is om naar de basisschool te gaan. Heel mooi om te zien en ook heel fijn om daar een steentje aan bij te dragen.”

Baaldag
De kinderen van Bianca, een zoon en dochter, zijn inmiddels bijna 13 en 9 jaar. Verder loopt de peuterjuf in haar vrije tijd graag hard en leest ze veel, vooral thrillers en fantasy boeken. Daarnaast volgt ze de nodige cursussen om ouders en peuters deskundigheid te bieden. “Ik beleef ontzettend veel plezier aan mijn werk. Als ik op kantoor wel eens een baaldag had, zat ik knorrig achter mijn bureau. Dat is nu heel anders, want als ik ’s morgens die gezichtjes zie, is die bui al snel weer over.”

 

Reageren is niet mogelijk