Studiedag: bewegen, gezond eten en drinken in de praktijk

flessen waterTijdens de studiedag van peuterspeelzaalwerk Heerlen en Voerendaal, werd er met verschillende presentaties en workshops aandacht besteed aan ‘bewegen’ en ‘gezond eten en drinken’. De cijfers van kinderen met overgewicht in Parkstad en dan met name in Heerlen zijn schrikbarend hoog. Voor de Gemeente Heerlen in samenwerking met onder andere JOGG Heerlen (Jongeren op Gezond Gewicht) en PWH reden daar iets aan te doen. ‘Drink water’ is één van de projecten waar PWH en JOGG Heerlen in samenwerken. Tijdens de studiedag kregen de zeven peuterspeelzalen uit Heerlerheide de eerste waterpakketten uitgereikt. In de pakketten zitten materialen zoals kleurplaten en bidons, waarmee de leidsters aan de slag kunnen om kinderen en hun ouders er van bewust te maken dat water drinken gezonder is dan het drinken van sapjes en drankjes waar een te grote hoeveelheid suiker in zit. Uiteindelijk zullen alle peuterspeelzalen in Heerlen een waterpakket ontvangen.

Na de pauze, waarin er een glaasje water klaarstond, vertrokken alle leidsters en vrijwilligsters naar een lokaal waar ze een workshop aangeboden kregen. Dat ging van ‘Voetjes van de vloer’ tot ‘Halal eten’ en van ‘Vegan kokkerellen’ tot ‘Beweegkriebels’. Er werden ideeën aangereikt om met zo min mogelijk middelen toch een leuke bewegingsles te geven en om gezond eten en drinken op een zo aantrekkelijk mogelijke manier te serveren. Een voorbeeld: een fles water ziet er voor peuters al heel anders uit als je er een takje munt en stukjes komkommer indoet, of een handjevol frambozen. En het smaakt ook nog eens heel erg lekker, volgens Aline Ploeg van de workshop vegan kokkerellen.

Tijdens de workshop ‘Halal eten’, legde Nisrin Rabti heel duidelijk uit welke etenswaren halal zijn en welke niet en wat halal eigenlijk is. ‘Een eyeopener’, vonden verschillende leidsters die de workshop volgden.

Na de lunch was het tijd voor het Regietheater van Hetsen & Visschers training- en acteursbureau die onder andere een gesprek tussen manager en leidster naspeelden. De toeschouwers, in dit geval de leidsters, vrijwilligers en medewerkers van PWH, kregen de gelegenheid het rollenspel te onderbreken op momenten dat zij vonden dat één van beide acteurs niet op de juiste manier reageerde. Die opmerkingen werden meteen meegenomen in het rollenspel en dat leverde, vooral door de vaak humoristische inbreng van de acteurs af en toe hilarische momenten op.

Ook in de middag waren er workshops, speeddaten door het hierboven genoemde Regietheater en ‘vol aandacht naar beweging’ door Diana Swart. De derde workshop, ergens hoog in het gebouw, was al van verre te horen. ‘Active teaming’ door Ewout Boogaard laat de kracht van samenwerking zien. ‘Samen bewegen is een krachtige manier om elkaar, het onderling samenspel en persoonlijk functioneren te ervaren. Het brengt veel goeds voor lichaam, geest en de onderlinge binding. Het herstelt ons concentratievermogen en verlaagt ons stressniveau’, schrijft de website over active teaming. Aan het gelach te horen en de zweetdruppels te zien, had de training ook deze middag een positieve uitwerking op de deelnemers.

“Een heel leerzame dag”, noemt Noura El Garich vrijwilligster bij peuterspeelzaal ’t Krauwelnest de studiedag. “We hebben veel gehoord en gedaan en veel tips gekregen. Nu komt het belangrijkste, om het bewegen en gezond eten en drinken toe te passen in de peuterspeelzaal en daar gaan we ons best voor doen.”

Reageren is niet mogelijk