Spelelement zorgt voor veel plezier

Bewegen is goed voor je. Dat weet Mirko Ensinck, Combinatiefunctionaris Jeugd, Onderwijs en Sport van de gemeente Voerendaal als geen ander. Onlangs gaf hij beweeglessen in de zalen van Peuterspeelzaalwerk Voerendaal. Hij kijkt er met veel plezier op terug: “Het was superleuk om te doen, geweldig om met de jonge kinderen te werken. En bovendien heel leerzaam.”

Mirko is van huis uit docent lichamelijk opvoeding. De aangewezen persoon dus om de beweeglessen aan de peuters te geven. “Ik heb door de jaren heen les gegeven aan alle groepen, behalve in het Hoger beroepsonderwijs. Vooral tijdens de lessen in het Medisch Kinderdagverblijf heb ik veel geleerd, omdat ik daar nog iets flexibeler en creatiever moest zijn. Ondertussen heb ik heel wat ideeën opgedaan. Die spellen en oefeningen heb ik aangepast of uitgebouwd voor de peuterspeelzalen van Voerendaal. Het was niet alleen de bedoeling om met de peuters bezig te zijn, maar ook om de leidsters nieuwe spelideeën aan te reiken. Uiteindelijk ontdek je dat het een wisselwerking is en dat ook ik weer veel leer van de opmerkingen en tips van de leidsters. ”

De leidsters reageerden enthousiast op de beweeglessen. De opmerking die Mirko kreeg, was dat sommige spellen wel wat moeilijk waren voor de peuters. “Daar ben ik het voor een deel mee eens en een enkele oefening heb ik aangepast. Maar aan de andere kant is herhaling het toverwoord. Als je een spel regelmatig doet, weten de peuters na twee drie keer precies wat de bedoeling is. Neem nou alleen al de fluit. Tijdens de eerste les wisten veel kinderen nog niet wat het was. We deden er verschillende spelletjes mee, zoals rondlopen door de zaal en snel gaan zitten als je de fluit hoort. En lopen door de zaal, als een standbeeld blijven staan als je de fluit hoort. Tijdens de tweede les liet ik de fluit alleen nog maar zien en gingen sommige peuters al als een standbeeld staan. Zo wordt een bal een kokosnoot, een reep stof een staart en spreken we met eenvoudige middelen de fantasie van de kinderen aan. Er zijn zoveel mogelijkheden. Niet alleen voor de gymzaal, maar ook tijdens het buitenspelen kun je heel veel doen. Een leidster houdt de groep in de gaten, de ander doet een korte bewegingsoefening met een klein groepje. Om maar eens een voorbeeld te noemen.”

Alle zalen van PWV hebben de beweeglessen gehad. “Ik hoop dat het project in september een vervolg krijgt en we de speloefeningen nog wat verder kunnen uitbouwen en dat ik de kracht van herhaling kan laten ondervinden. Bewegen is heel erg belangrijk om een vitaal en positief leven te kunnen leiden. Daarnaast biedt het spelelement in de lessen heel veel plezier en gezelligheid. Kinderen geven zelf de grenzen wel aan; ze zeggen het wel als ze iets niet durven of willen. Laat ze vooral lekker ravotten!”

Peuterspeelzaalwerk Voerendaal en gemeente Voerendaal werken nauw samen in het jaar van de positieve gezondheid. Deze lessen zijn hier een voorbeeld van. Meer weten over wat er allemaal gebeurt in het jaar van de positieve gezondheid, kijk op www.hartvoorovoerendaal.nl.

Reageren is niet mogelijk