Speciale plek voor peuterspeelzaalwerk in hart klusjesmannen

DSC_0886

‘Bob de Bouwer’, beginnen de peuters spontaan te zingen als John Custers en Paul Buys van klusbedrijf Klus in Uitvoering de peuterspeelzaal binnen komen. En waarschijnlijk zingen de leidsters even hard mee. Niet vreemd ook, want al tien jaar knappen de beide mannen de meest uiteenlopende klussen op in de verschillende peuterspeelzalen van PWH en PWV. Kasten opbouwen, speelgoed repareren, keukenkastjes vastzetten, schilderijen ophangen, zalen leegruimen of inrichten; het is nog maar een kleine greep uit het scala van werkzaamheden. De mannen draaien er hun hand niet voor om en genieten daarbij ook nog eens van de reacties van de peuters.

“De ene peuter is bang en blijft bij ons uit de buurt”, vertelt John, “ze zijn niet allemaal gecharmeerd van ons soms lawaaierig werk. Als we in peuterspeelzaal Martijntje komen is er steevast één manneke dat begint te huilen als hij ons ziet. En een ander staat bij wijze van spreken al met de schroevendraaier in de hand om je te helpen.” “Ooit dacht een peuter behulpzaam te zijn door op zijn eigen wijze de schroeven in de schroevenkist te sorteren”, vult Paul zijn collega aan, “we hadden het iets te laat in de gaten.”
Paul en John lachen vrolijk om de anekdotes. “Soms mogen peuters helpen en laten we ze op het knopje van de accuboormachine duwen, geweldig vinden ze dat. Natuurlijk staat veiligheid bij ons voorop en leggen we materialen waar de kinderen zich aan zouden kunnen bezeren meteen weg. Maar af en toe kunnen we peuters met van die kleine dingen bij ons werk betrekken. Je ziet ze dan groeien van trots.”

Iedere maand krijgen de mannen een lijst met werkzaamheden, waarna ze zelf hun agenda indelen en de werkzaamheden van het peuterspeelzaalwerk combineren met de overige opdrachten. “Inmiddels is er zo’n vertrouwen dat we zelfstandig te werk kunnen gaan. Men weet dat het werk af komt. Dat werkt heel prettig”, weet John.
De beide mannen hebben al ruim tien jaar samen het klussenbedrijf. John komt uit de interieurbouw en Paul werkte al langere tijd als klusser. “We zijn op elkaar ingespeeld. Daarnaast zijn we maar met z’n tweeën, zodat de lijnen naar de klant kort en duidelijk zijn. Ze weten wie er komt en wat ze aan ons hebben. Mensen kunnen bij ons terecht voor alle kluswerkzaamheden, behalve schilderwerk. Wil iemand de badkamer laten renoveren, dan voeren wij alle werkzaamheden uit, van het loodgieterswerk tot het plaatsen van badmeubels. “

De werkzaamheden voor PWH en PWV hebben zowel in hun agenda als in hun hart een speciaal plekje. “Op het moment dat we in een peuterspeelzaal aan het werk zijn, draaien we bijna mee in het programma. We horen de liedjes en zingen zelf ook al ‘we gaan opruimen’, als de klus is geklaard. En als we roepen: ‘En als we gaan boren’, roepen de kinderen al: ‘doen we de vingers in de oren’. Het eind van het schooljaar wordt in alle zalen meestal gevierd met hapjes. Of er worden pannenkoeken gebakken, friet of koekjes en wij genieten overal van mee. Toen John jarig was, heeft juf Jolanda met de peuters een kroon gemaakt, die kreeg hij op zijn hoofd en de kinderen zongen voor hem. Geweldig”, lacht Paul.

Heel ontspannen werken is het, vinden beide mannen. “Heel grappig ook om te zien dat zodra wij binnen komen, de juf veel moeite moet doen de aandacht van de peuters bij het programma te houden. Want twee mannen met koffers vol materiaal zijn natuurlijk heel erg interessant. We zijn ondertussen kind aan huis in de zalen, kennen de leidsters en ook peuters ga je herkennen. We doen het werk voor PWH en PWV met heel veel plezier!”

Wie meer wil weten over Klus in Uitvoering kan kijken op www.klusinuitvoering.nl.

Reageren is niet mogelijk