‘Peuters hebben een speciaal plekje in mijn hart’

DSC_3763Sinds augustus is Ninouk Ariës werkzaam als peuterleidster in peuterspeelzaal De Eerste Stap in Ubachsberg. Drie jaar geleden werd haar zoontje geboren en zes maanden geleden haar dochtertje. “Mijn zoontje is dus volop in de peuterleeftijd”, lacht Ninouk, dus ze weet van de hoed en de rand. Maar dat wist de Maastrichtse ook al na haar studie SPW onderwijsassistent en de PABO. Ze verving verschillende keren in de basisschool en werkte de laatste vijf jaar in de peuteropvang van kinderopvang MIK. “Er werd gereorganiseerd, ik was er het laatste bijgekomen en moest er dus als eerste uit.”

Juf Ninouk is nog even druk bezig. Ze helpt de peuters die een plasje willen doen of die een droge luier nodig hebben. Met veel geduld was ze de handjes en maakt knopen open en dicht. Dan zet ze nog het drinken klaar voor de peuters, een kopje thee voor de leidsters, ploft op een stoel en lacht: “Zo, wat wil je weten?”
Natuurlijk willen we alles weten, maar allereerst hoe dat is, werken met peuters? Een groot verschil met basisschoolkinderen? “Iedere leeftijd heeft zijn leuke kanten”, antwoordt Ninouk diplomatiek, maar aan de glinstering in haar ogen is te zien, dat peuters wel een speciaal plekje in haar hart hebben veroverd. “Je ziet hoe de twee- en driejarigen groeien en zich ontwikkelen, op die leeftijd maken ze hele grote sprongen. Later gaat die ontwikkeling wat geleidelijker, maar in de peuterleeftijd is het van niet praten tot hele verhalen vertellen, van in de broek plassen tot zindelijk zijn, van een verlegen peuter naar kleuter die speelt, vertelt en zich vrij in de groep beweegt.”Ook zijn peuters heel onbevangen, weet Ninouk. “Ze staan overal voor open en spelenderwijs leren ze heel veel. Ik vind het heel fijn dat wij als VVE-zaal kindgericht werken. We vragen ons als leidsters steeds af wat er leeft bij de peuters en nemen dat mee binnen de thema’s die de methode Speelplezier ons biedt. Het grote voordeel van déze peuterspeelzaal is de prachtige natuurtuin. We gaan iedere dag wel even naar buiten. Er is zoveel te ontdekken in de tuin, de kinderen hebben niet altijd fietsen of auto’s’ nodig om zich te amuseren. Die beweging in de frisse lucht vinden we heel belangrijk, want het is heel knap hoe de kinderen het allemaal doen, hoe snel ze het dagritme oppikken en meedraaien n de peuterspeelzaal.”
Heel benieuwd is Ninouk naar de ontwikkelingen binnen het onderwijs.. “Ik woon in België en daar hanteren ze een heel ander systeem. Peuters mogen er vanaf 2 ½ jaar naar school. Ze zijn dan nog niet leerplichtig en je bepaalt als ouders in het begin hoeveel en welke dagdelen je kind naar school gaat. In Nederland zijn er al heel veel dingen veranderd en is het onderwijs nog steeds in ontwikkeling, dus ik ben heel benieuwd hoe dat verder gaat en of het Nederlandse onderwijs zich ontwikkelt zoals het Belgische systeem.”
Ninouk is vier ochtenden werkzaam in Ubachsberg. Over haar toekomst binnen Peuterspeelzaalwerk Voerendaal denkt de peuterleidster wel na “maar iets erover zeggen kan ik nog niet, dat is koffiedik kijken”, weet Ninouk, “wat ik wél weet is dat ik heel veel plezier heb in mijn werk en ik me bevoorrecht voel met zulke lieve collega’s te mogen werken.”

Reageren is niet mogelijk