Mitrèse Peters: ‘vrij spel vind ik heel belangrijk!’

DSC_6495Bijna zeven jaar is ze nu werkzaam als peuterleidster in peuterspeelzaal de Eerste Stap in Voerendaal en nog altijd gaat Mitrèse Peters met veel plezier naar haar werk. “Een maand heb ik als vrijwilliger in de groep gewerkt. Op dat moment nam er een juffrouw afscheid en heb ik meteen gesolliciteerd.”

Het bloed kroop toch waar het niet gaan kon, want Mitrèse deed de opleiding voor kleuterleidster. “Maar na mijn afstuderen was er weinig tot geen werk in het kleuteronderwijs. Ik solliciteerde overal, zelfs in Utrecht. Ook Eindhoven en daar werd ik aangenomen. Ik woonde nog thuis, maar vond het niet erg om op mezelf te gaan wonen. Overigens kende ik mijn man al en zijn we in Eindhoven gaan samenwonen. Zo’n tien jaar heb ik in daar in een Jenaplan kleuterschool voor de klas gestaan. Toen onze dochter werd geboren, ben ik thuis gaan moederen en ruim na de geboorte van onze zoon ben ik weer gaan werken, maar dan als vervangster. We woonden intussen al weer in Limburg. Rond mijn vijftigste kwam ik op een punt dat ik het vervangen niet meer zo fijn vond, ik wilde niet meer zitten wachten op werk, maar liever weten waar ik aan toe was. Ik nam even rust, dacht na en ontdekte dat ik de kinderen al snel miste. Het peuterspeelzaalwerk kwam op mijn pad en werkte ik er eerst als vrijwilliger, later als vaste kracht en ik ging als snel van twee, naar drie en uiteindelijk vier dagdelen.”

Het onderwijzen werd haar min of meer met de paplepel ingegeven. Vader was onderwijzer en ook haar zusje werd kleuterleidster. “Het is een soort tweede natuur”, weet de geboren en getogen Voerendaalse. Dat blijkt ook deze morgen tijdens het interview met Mitrèse. Als er achter haar wat lawaai klinkt, kan ze niet anders dan zich even om te draaien om te kijken wat er gebeurt. Pas als ze met eigen ogen heeft gezien dat alles onder controle is, vertelt ze verder. Want de peuterleidster heeft door de jaren heen wel een eigen werkwijze ontwikkeld. “Als peuterleidster voed je op en die anderhalf tot twee jaar dat de peuters bij jou in de peuterspeelzaal zijn, moet je ze als juf stimuleren in hun ontwikkeling. Iedere peuter op zijn of haar eigen manier en tempo. Het is heel mooi om te zien hoe een peuter zich ontwikkelt en vaak grote stappen zet. Soms kleine stapjes, want sommige peuters hebben wat meer tijd nodig om te wennen aan de peuterspeelzaal, de juffen, de andere kinderen. Wat ik heel belangrijk vind in de peuterspeelzaal? Dat er ruim tijd is voor vrij spel en de vrijheid om iets te creëren. Natuurlijk is het voorbeeldspel en het knutselen volgens een voorbeeld belangrijk. Maar daarnaast moet de peuter genoeg tijd krijgen om creatief te zijn. Iedere peuter is uniek, en wat is er mooier dan zestien verschillende schilderijen aan de muur?”

De kleuter van toen is de peuter van nu, vindt Mitrèse. “Wat ik door de jaren heen heb geleerd? Samenwerken. In het basisonderwijs sta je alleen voor de klas. In de peuterspeelzaal heb je elkaar hard nodig, bij het werken met peuters in de groep, maar ook daarbuiten, om samen dingen te regelen.” De toekomst? Mitrèse lacht. “Ik hoop dat het nog een hele tijd zo doorgaat zoals nu, in dezelfde groep en met dezelfde fijne collega’s. Ik ga nog altijd met een heel goed gevoel en met veel plezier naar mijn werk. En heb ik vakantie, dan mis ik de peuters naar een paar dagen al enorm!”

 

Reageren is niet mogelijk