Minder crossen, meer ontdekken

Minder crossen, meer ontdekken (een artikel voor het blad Onder Ons)

tuin

De tuin rondom peuterspeelzaal ‘De Eerste Stap’ aan de Oude Schoolstraat in Ubachsberg bestond uit tegels, klimop en onkruid. “Heel veel onkruid”, legt leidster Daniëlle Heuts uit, “verder stond er een klimrek in de tuin, een kleine glijbaan en een speelhuisje. In overleg met Jo van Gelder, de coach van Speelplezier, de methode waar wij als VVE-zaal (Voor- en vroegschoolse educatie) mee werken, ontstond het idee voor een natuurtuin en al snel lag er een uitgewerkt plan.”
Inmiddels maken de peuters al weer ruim een jaar gebruik van de natuurtuin. Daniëlle Heuts: “Met de geweldige hulp van ouders en met sponsoring van materialen door boomkwekerijen Jos Frijns & ZN is er een prachtige natuurtuin ontstaan. Er is onder andere een heuvel van gras waarop de kinderen even kunnen liggen om uit te rusten. Ze kunnen omhoog lopen en aan de andere kant weer naar beneden. Er is een plek waar keien liggen, waarop ze kunnen lopen en leren om hun evenwicht te bewaren, er zijn tunneltjes en hutten van wilgentakken waarin ze zich kunnen verstoppen. In een hoek van de tuin groeien wilde bloemen en we hebben twee appelbomen en twee perenbomen geplant. Rondom de zandbak liggen boomstronken waarop de peuters zandtaartjes kunnen maken. Ook liggen er mergelblokken die ze met kleine speelgoedhamertjes kunnen bewerken. Kortom, er valt veel te beleven en te ontdekken in onze natuurtuin. Sinds we de nieuwe tuin hebben, wordt er minder met fietsen en tractors gecrost en meer rondgelopen, gekeken en onderzocht.”
Dat laatste wordt al snel duidelijk als de peuters naar buiten gaan. Met gieters vol water lopen ze langs de bloemen en planten, de hutten van wilgentakken zijn vrij snel ‘bewoond’ en in een andere hoek van de tuin brouwen een paar peuters een overheerlijk soepje van houtsnippers. “De tuin is een succes”, vinden Daniëlle Heuts en haar collega Melika Smeets. “en past helemaal bij de methode Speelplezier waar we binnen de peuterspeelzaal mee werken.”

Reageren is niet mogelijk