Kroketjes als toetje

‘Peuters in de spotlights’ heet de nieuwe rubriek die vanaf nu regelmatig hier op de website verschijnt. Voor de eerste editie waren we in Klimmen!

Samen met mama, papa of beide ouders komen de peuters van peuteropvang de Auvermennekes in Klimmen deze ochtend het lokaal binnen. De één begint aan een puzzel met heel veel stukjes. De ander vertelt meteen heel enthousiast aan iedereen die het maar wil horen dat haar mama een baby in de buik heeft. Een nu al trotse zus!

In peuteropvang de Auvermennekes wordt extra aandacht besteed aan de taalontwikkeling en dat komt ook deze ochtend naar voren. Bijvoorbeeld, de juf laat de peuter die puzzelt benoemen wat hij op de puzzelstukjes ziet. Of de vrijwilligster die een ‘bordje eten’ door een peuter krijgt voorgeschoteld, laat de peuter vertellen wat er allemaal op het bordje ligt.
Ook juf Sandra krijgt een bordje met eten aangeboden, gekookte vis met pannenkoek. Als kok van Grandcafé Klumme, de horecagelegenheid die ze samen met haar man uitbaat (haar interview staat op de website), is ze natuurlijk helemaal op de hoogte van menu’s. “Ik verheug me al op het toetje,” zegt ze, als ze net een heerlijk visje achter de kiezen heeft. “Niet echt hè,” zegt een peuter benauwd als de juf de vis als een goochelaar achter haar wang laat verdwijnen. ‘Nee ik eet dat visje niet echt op hoor,” lacht de juf geruststellend.
Maar dat toetje, dat is nog een ding. Want wat eten de peuters als toetje? “Kroketjes,” zegt een meiske heel beslist. Maar deze morgen zijn we met een kommetje pudding ook al tevreden.

Alle ouders nemen afscheid en de peuters gaan verder met hun spel in de verschillende hoeken of aan tafel. In de bouwhoek voeren twee jongemannen een telefoongesprek, terwijl ze naast elkaar staan. Als de één heeft opgehangen, draait ie zich om en klopt op een onzichtbare deur. “Binnen,” zegt de ander, ze pakken beiden de telefoon weer aan het oor en het gesprek gaat verder.
Een jongedame parkeert haar baby in de kinderwagen naast de juf. “Je baby staat nog hier,” roept deze de jonge moeder na. Maar het moedertje meent: “Ja, let er maar goed op,”

Zo kabbelen de gesprekjes voort, benoemen peuters dat wat ze zien of doen, leren ze dat ze eerst moeten opruimen voordat ze een nieuw werkje uithalen, leren ze samenspelen, hun fantasie te ontwikkelen, hun woordenschat uit te breiden en te luisteren. En dat was nog maar het eerste uur in peuteropvang de Auvermennekes in Klimmen.

Kijk voor meer foto’s op de facebookpagina

Reageren is niet mogelijk