‘De peuters en collega’s zijn als een tweede familie’

Ze vond het leuk om met kinderen om te gaan en zocht vrijwilligerswerk. Zo kwam ze in peuterspeelzaal ‘de Eerste Stap’ van Peuterspeelzaalwerk Voerendaal terecht. Dat is inmiddels al weer zestien jaar geleden en nog in het oude gebouw tegenover het gemeentehuis. Ondertussen is Jacqueline Meyer (44) sinds oktober vorig jaar vaste kracht in de peuterspeelzaal.

Jacqueline deed de MDGO (Middelbaar Dienstverlenend Gezondheids Onderwijs) en liep onder andere stage in de kinderopvang en als gezinsverzorgster in een gezin met kinderen. “Wat ik zo leuk vind aan jonge kinderen? Alles eigenlijk,” bekent de peuterjuf, “ze zijn open en eerlijk en maken een enorme ontwikkeling door in de korte tijd dat ze de peuterspeelzaal bezoeken.”
Vooral kinderen die zich nog niet op hun gemak voelen, probeert Jacqueline wat extra aandacht te geven. “Ze zijn nog zo klein en komen vanuit de vertrouwde thuissituatie in een vreemd gebouw met vreemde juffen en kinderen. Ik probeer ze te troosten door ze bijvoorbeeld even op schoot te nemen en de kinderen wat extra aandacht te geven. Heel belangrijk vind ik het dat kinderen zich thuis voelen in de peuterspeelzaal en dat ze zich er vooral veilig voelen. Pas dan kunnen ze zich goed ontwikkelen.”

Na de studie SPW3, waarvoor ze ook weer stage liep, ging Jacqueline als vaste kracht aan de slag. “Ik liep dit keer stage in peuterspeelzaal de Eerste Stap,” lacht Jacqueline, “dus ik heb zelf ook verschillende fases doorlopen in één peuterspeelzaal, zoals ook de peuters verschillende fases doormaken in de twee jaar dat ze hier zijn. Als vrijwilligster had ik wel al verantwoordelijkheden, maar nu als professionele kracht ligt dat natuurlijk anders. Ik ben me ook erg bewust van mijn verantwoordelijke taak. Voorheen kon ik me wat afzijdig houden, maar nu moet ik op de voorgrond treden, bijvoorbeeld in gesprekken met ouders, of als er vragen zijn. Dat vind ik ook weer een heel leuke kant van dit werk. Je weet dat het er bij hoort, net zoals cursussen erbij horen. Ik ga allereerst de VVE (Voorschoolse – en Vroegschoolse Educatie) cursus doen. De methode Speelplezier, onderdeel van VVE, ken ik al, maar in de cursus komen vast veel meer andere onderdelen van het peuterspeelzaalwerk aan de orde. Ook ga ik een computercursus doen. Verder helpen de andere leidsters me heel goed op weg.”
Of Jacqueline ook nog tijd heeft voor hobby’s? “Ja hoor,” lacht ze, “mijn kleindochter van een jaar is mijn grootste hobby! Daarnaast vind ik het heerlijk om te wandelen met de hond en er op uit te gaan met vriendinnen.”

Jacqueline is blij met haar contract als vaste kracht. “Graag wil ik steeds beter worden in wat ik doe en daar ga ik voor. Want ik heb het hier in de peuterspeelzaal erg naar mijn zin. De peuters en mijn collega’s zijn als een tweede familie voor me.”

Reageren is niet mogelijk