‘Als je doet wat je leuk vindt, geeft dat energie!’

Het roer ging om in huize Kleinman. Naast haar werk als peuterleidster in peuterspeelzaal Klimmen, staat Sandra Kleinman-Snijders nu ook in de keuken van Grandcafé Klumme, de horecagelegenheid die ze samen met haar man kocht en uitbaat. “Een geweldige combinatie,” vindt Sandra, “maar de peuterspeelzaal heeft toch nog altijd een streepje voor.”

Het is twaalf uur, het grandcafé is net open. Sandra heeft die ochtend gewerkt in de peuterspeelzaal en installeert zich nu in de keuken om daar deze middag voor de gerechten te zorgen die de gasten van de kaart kiezen. Als het aan haar man Niels had gelegen, zat het gezin in Spanje en runden ze daar een horecagelegenheid. “We hebben het er uitgebreid over gehad,” vertelt Sandra, “de reden om het niet te doen, is dat we het niet fijn vonden om onze kinderen op deze jonge leeftijd uit hun vertrouwde omgeving te halen. De kans om dit pand te kopen, kwam daarom op het juiste moment.”

Haar Brabantse tongval verraadt al dat Sandra niet in Klimmen is geboren en getogen. “Mijn ouders zijn Limburgers, maar verhuisden naar Veldhoven voor het werk van mijn vader. Ik groeide samen met mijn zussen op in Veldhoven en ging culturele en maatschappelijk vorming studeren in Eindhoven. Af en toe ging ik nog wel naar de familie in Klimmen. Tijdens een avondje stappen kwam ik daar Niels tegen. Ik ben naar Klimmen verhuisd, we zijn getrouwd en hebben inmiddels drie kinderen. Ik heb altijd bijbaantjes gehad, veel in de horeca, onder andere bij La Place. Bij Peter Langhout Reizen, destijds in Uitgaanscentrum de Tongelreep in Eindhoven, waar ik tijdens mijn studie als bijbaantje in de horeca heb gewerkt, heb ik jarenlang als coördinator calamiteiten opgelost. Hotels omboeken, gestrande reizigers op de juiste plek krijgen, noem maar op. Heel hectisch, ik liep in die tijd al heel vooruitstrevend, 24/7 met een mobiele telefoon, werd op de meest onmogelijke momenten gebeld en ik reisde steeds heen en weer tussen Klimmen en Eindhoven. Niet altijd fijn, en op een gegeven moment ging dat ook niet meer. Dus gaf ik mijn drukke baan op, maar bleef wel in de touringcarwereld werken, uiteindelijk op de afdeling administratie en planning touringcars bij Taxi Brull. Na de geboorte van ons derde kind ben ik gestopt met werken. Ik had bedacht dat als onze jongste vier was, ik wel weer op zoek wilde gaan naar een baan. Maar dat liep anders. Ondertussen zat ik in het bestuur van het Voerendaalse peuterspeelzaalwerk en ging Het project ‘Moelejaan’(de professionalisering van het peuterspeelzaalwerk) van start. Vrijwilligers moesten omgeschoold worden om aan dit project te kunnen deelnemen. Iemand zei tegen me, maar jij hebt toch CMD gedaan? Dat sluit heel mooi aan bij Moelejaan. Ik werd aangenomen en heb nog verschillende cursussen gedaan zoals Speelplezier. En ook nu nog doe ik iedere cursus die aangeboden wordt, want er valt nog heel veel te leren.”

Sinds 2008 werkt Sandra in peuterspeelzaal Klimmen. “Het is mijn missie om peuters en hun ouders te ondersteunen in de ontwikkeling, juist als het niet gaat zoals verwacht. De uitdaging is om peuters naar het juiste traject te helpen. Vaak leidt die weg uiteindelijk toch naar de reguliere basisschool, soms niet. Maar het geluk en de ontwikkeling van het kind zijn voor mij het belangrijkste. Omdat we hier in het dorp wonen en werken en we de mensen zowel in de peuterspeelzaal als in het grandcafé ontmoeten, neem ik mijn beroepsgeheim meer dan serieus. Dingen die in de peuterspeelzaal gebeuren, bespreek ik zelfs niet met mijn man.” Ondertussen is er een groep fietsers op het terras neergestreken. Of ze koffie kunnen bestellen, en misschien ook iets erbij? Sandra noemt de verschillende soorten koek op. “Vorig jaar kwam dit toen nog bruin café te koop. Zouden we het wel doen of zouden we niet, maar in mijn hoofd was ik al biertjes aan het tappen en broodjes aan het beleggen. En we hebben nog geen moment spijt gehad van onze beslissing. Het is hard werken, lange dagen, maar als je doet wat je leuk vindt, is dat geen straf, maar geeft het juist energie.”

De vertrekplannen zijn in de koelkast gezet. Vooralsnog genieten Sandra en ook haar man Niels van de combinatie peuterspeelzaal en grandcafé. Niels: “Regelmatig komen er peuters samen met hun ouders een hapje eten en til ik ze op voor de keukendeur zodat ze door het raampje naar juf Sandra kunnen kijken.”

Reageren is niet mogelijk